Ağız ve Diş Sağlığı

Belirtiler ve Tanılar

Kedi ve köpeklerde ağız ve diş problemleri, diğer hastalıklara göre çok daha az dikkat çeken ve daha az önem verilen bir konudur oysaki orta yaş ve üzeri kedi ile köpeklerin (7 yaş ve üstü) %70’inden fazlası ağız, diş ve diş eti hastalıkları yaşamaktadır ve sağlıksız bir ağız yapısının, kedi ve köpeklerde birçok hastalığın sebebi olabileceği unutulmamalıdır.

Sağlıksız bir ağız yapısı kendisini çeşitli yollar ile belli eder. Bunlardan en önemlisi çok kötü bir ağız kokusudur. Daha ciddi problemlerde hasta olan tarafı kaşıma, tek taraflı yemek yeme, kanlı salya akışı, ağız ve çene bölgesinde hassasiyet, ateş, iştahsızlık ve zayıflama görülür. Ağız içinin kendi ıslak ve gıda maddeleriyle kontakt halindeki yapısı bakteri üremesi için de çok ideal bir ortamdır. Ağızda mikrobiyel aktivite başlayınca, bakteri plağı meydana gelir. Plak denince; yemek artıkları, salya, bakteri ve ölmüş ağız mukozası hücrelerinin oluşturduğu ve dişlerin üzerini kaplayan ince tabaka akla gelir. Her yemek sonrasında dişler üzerinde plak oluşumu şekillenir. Diş üzerinde biriken bu plaklar zamanla kalınlaşıp sertleşerek tartara dönüşürler. Ağızdaki tartarların sayısına bağlı olarak artan mikrobiyel aktivite diş etlerinin iltihaplanmasına, kızarık ve hassas bir hale gelmesine neden olur, buralarda gingivit adı verilen diş eti iltihabına yol açarlar. Eğer bu aşamada tedavi uygulanmaz ise ya da tedavi için geç kalınırsa periodontal hastalık adı verilen ve dişi destekleyen dokuların iltihaplanması ile karakterize hastalık tablosu ortaya çıkar.

Ağız içinde oluşan tartarlar sadece ağız ve diş sağlığını etkilemesi dışında vücuttaki sindirim, solunum ve birçok rahatsızlığa neden olan hastalıklara da neden olmaktadır. Çünkü ağız içinde artan bakteriyel yük vücuttaki diğer organlarda ve sistemlerde de hastalık yapabilme riski taşımaktadır. Bunun dışında tartar bölgesindeki zayıflayan ve çekilen diş etleri, dişlerin çürümesine, diş kaybına, apselere ve bir çok ağız hastalığına sebep olabilmektedir.

Plak, tartar, gingivit gibi tabloların teşhisi hekim açısından oldukça kolay ve tedavisi basittir. Ancak periodontal hastalık, diş çürükleri ve diş apseleri gibi komplike vakaların teşhisi sakinleştirici yada anestezi uygulamayı gerektirebilir. Bu vakalarda anesteziye alınan hastanın hem hastalığı teşhis edilir hem de tedavisi yapılır. Tartar vakaları kavitron adı verilen ve ultrasonik titreşimler meydana getiren cihazla veteriner hekimi tarafından temizlenmelidir. Periodontal hastalık ve gingivitis vakalarında tartarların temizlenmesinden sonra veteriner hekimin önereceği ağız antiseptikleri ve antibiyotikler kullanılmalıdır.

Konyaaltı Hayvan Hastanesi olarak hastanemiz bünyesinde kedi ve köpeklerinizin ağız ve diş sağlığı bakımından detaylı muayenelerinin yapılabilmesi, hastalıklarına doğru teşhisin konulabilmesi için tüm imkanlar mevcuttur. Plak ve tartarların uzaklaştırılması için ultrasonik kavitron ile diş taşlarının temizliği, periodontal hastalıklarının tedavisi için ağız ve çene cerrahisi hizmetleri ile siz ve dostlarınızın yanındayız.